Naast bouwkundig ook aardig wat installaties gemodelleerd

Toen ik in april 2017 als ZZP-er aan de slag ging was één van de eerste die bij me belde om te kijken of ik kon helpen met het maken van tekeningen Roy van Noordzij Brielle BV. Nu is dat niet zo vreemd want ik ken Roy al vanaf de kleuterschool en we zijn sinds die tijd goede vrienden van elkaar. De uitdaging was dat hij de eigenaar is van een installatie bedrijf en dat niet iets is dat ik ooit had getekend. Natuurlijk wel eens een leiding om aan te geven waar deze het gebouw uit ging en de hwa die tegen de gevel aan zit, maar daar hield het wel bij op. Nu gaat het in het geval van de projecten van Noordzij Brielle altijd om vrijstaande woningen met maximaal 2 badkamers en toiletten, een standaard ventilatie box of met WTW en zeker de laatste tijd een warmte pomp voor de verwarming. Allemaal geen rocket science qua tekenwerk, maar zeker bij de eerste paar woningen had ik nog wel wat hulp nodig en hebben we regelmatig overlegd om het goed te krijgen. Inmiddels is die hulp een stuk minder nodig en overleggen we bij afwijkende oplossingen even telefonische en is het meestal wel voor elkaar.

Bijkomend voordeel van mij het tekenwerk laten doen is dat Roy hier geen tijd aan hoeft te besteden (hij deed het voorheen altijd zelf) en dat ik alles in Revit doe, dus 3D, en dat geeft zijn klanten gelijk een heel goed beeld van hoe de installatie in elkaar zit en wat ze krijgen. Tevens is het leuk dat de aannemer Bloemfontein, waar deze projecten van zijn, in de meeste gevallen hun woningen ook in Revit modelleren en we dus eigenlijk aan het BIM-en zijn en ik een keer aan de andere kant van de tafel zit, op de stoel van de installateur. Nu moet ik ook wel toegeven dat BIM-en in dit geval wel een groot woord is omdat er weinig overleg is tussen de partijen op het gebied van het modelleren zelf (uiteraard wel tussen Noordzij en Bloemfontein) en de aannemer altijd al grotendeels klaar is met zijn model voordat de installatie erin komt, maar omdat ze zelf tekenen en bouwen houden ze goed rekening met de installaties en past het er eigenlijk altijd vrij makkelijk ik. Over het algemeen gaat mijn model dan ook niet meer terug naar de aannemer en wordt alles in PDF aangeleverd.

Toen ik een aantal weken geleden eens keek hoeveel projecten we inmiddels samen hebben gedaan bleken dat er 26 te zijn en er staan er ook nu nog een paar die moeten gebeuren, dus we gaan snel richting de 30. Blijkbaar gaat het dus goed en zijn we beide tevreden. Ik heb er ook aardig wat van opgestoken, niet alleen het leren modelleren van kanalen en leidingen maar ook hoe de installaties werken en ik heb een veel beter beeld wat voor ruimte er gereserveerd moet worden om alle installaties kwijt te kunnen, kennis die ik in andere, bouwkundige projecten, dan weer kan gebruiken.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.