Gerechtsgebouw Utrecht

Soms gebeuren er van die dingen die je niet had verwacht en op dat moment ook niet naar op zoek was, maar toch wel heel leuk zijn.

In dit geval werd ik gebeld door de werkvoorbereider waarmee is samen het project Roer in Capelle aan den IJssel heb gedaan. Hij zat inmiddels bij een andere aannemer en tijdens een bespreking over een project en wie ze daarvoor moeten vragen om tekeningen en BIM model te maken liet hij mijn naam vallen, ik heb toen blijkbaar iets goed genoeg gedaan dat ze later bij een andere werkgever nog een keer met me willen samenwerken. Blijkbaar vond de rest het een goed idee om mij eens te vragen en dus kreeg ik dat telefoontje. Ze hadden een project voor het verbouwen van een oud gebouw (begin 1900) in Utrecht en dat moest een opleidingscentrum worden. Het ontwerp was klaar, de vergunningen waren er en er moest aan de hand van tekeningen van de architect en een 3D scan een bestaand model gemaakt worden en natuurlijk ook de hele verbouwing moest er in. Dus eerst maar eens afgesproken voor een kop koffie om eens te kijken of het was voor me was en of ze inderdaad een goed gevoel hadden bij mij en mijn werkwijze. Ik denk dat we na dat gesprek allemaal enthousiast waren en de vraag was of ik een offerte voor ze kon maken en of ik die over een dag of 5 bij ze kon hebben.

Natuurlijk kon ik dat. Dus alle tekeningen op laten sturen, zodat ik kon kijken waar we het over hadden. Het bleek dus te gaan over het oude deel van het gerechtsgebouw in Utrecht en zoals gezegd werd de hele binnenboel gestript en werd alles nieuw. De buitenkant was eigenlijk alleen restauratie (op wat kleine dingen na op het dak) dus behalve de bestaande toestand gebeurd daar niet veel.

Maar hoe ga je dan een prijs maken. Ik had wel eerder voor een nog groter project een offerte gemaakt en dat heb ik toen niet gekregen ondanks dat de prijs die ik had neergelegd wel goed was (werd me verteld toen ik er naar vroeg), maar er allemaal andere dingen speelde. Dus ik had er wel vertrouwen in dat ik een goede offerte kan maken ook voor iets dat qua grootte een beetje spannend is. Ik bedoel ik heb regelmatig aan projecten van dit formaat en groter gewerkt, maar dat was dan als freelancer op uren basis of nog bij een werkgever, maar niet als ondernemer voor een vast bedrag.

Dus dan ga je oude projecten erbij halen. Heb ik eerder modellen van een bestaande toestand gemaakt, ja zeker, was dat een vergelijkbaar gebouw, niet helemaal. Het was wel ongeveer net zo oud, maar een stuk kleiner, dus kan ik dan vierkante meters vergelijken en de uren van toen opschalen? In dit geval dacht ik van wel. Dus oude project erbij, wat voor offerte had ik daarvoor gemaakt, klopte dat uiteindelijk met de uren die ik erin gestopt heb en dan de prijs per m2 berekenen met het nieuwe uurtarief. Dus dat was de bestaande toestand gedaan.

Dan de nieuwe toestand, zoals ik al zij, vooral veel interieur, nieuwe kantoren, toiletblokjes, pantries, plafonds, voorzetwanden dat soort zaken. Ook dat kan je wel per m2 rekenen, maar daar had ik niet direct een vergelijk voor. Ik heb wel wat van dat soort projecten gedaan, maar dat was allemaal een lange tijd en diverse keren aanpassingen en ook niet echt bijgehouden hoeveel uren er daadwerkelijk in zitten. Dus dan word het maar op gevoel en ervaring. Omdat er niet meer ontworpen hoeft te worden en ik dus gelijk het goede ontwerp in het model kan zetten en dit dus ook gelijk efficient en goed kan doen kwam ik op een paar weken per verdieping, met daarbij dan ook de benodigde tekeningen voor plattegronden, gevels en doorsneden. Waar ik hierbij rekening moet houden is dat de tekeningen van de interieur architect wel moet passen binnen het model, wat betekend dat toiletten op hele tegels zij uitgezet bijvoorbeeld (vind mijn OCD ook wel prettig) dus dat is wat extra controle om het goed te krijgen, daar heb ik dus wat extra voor gerekend.

Als laatste dan de details. Vroegûh was dat ongeveer 2 details per dag, nu kan dat een stuk sneller, omdat het meeste werk al in het model zit en ik ook niets meer hoef te bedenken (wel even checken of het allemaal goed gaat natuurlijk) tenzij we iets tegenkomen dat niet klopt natuurlijk.

Alles bij elkaar kwam ik op een maand of 5 werk uit en met mijn 4 dagen in de week smeren we dat dus uit naar 6 maanden. Blijkbaar is de opdrachtgever daar niet van geschrokken, dus nu maar hopen dat ik het goed berekend heb.

Opdrachtgever: JP van Eesteren
Aannemer: JP van Eesteren
Architect: DP6 / i29
Periode: mei 2023 t/m februari 2024
Fase UO

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.