Revit hardware, 3 varianten

Niet al te lang geleden heb ik een post gemaakt over werkstations voor Revit en Do’s and Dont’s voor de keuzes die je hebt. Ik heb daarin niet echt specifieke hardware genoemd, al stond wel onderaan een lijst met de hardware in mijn nieuwe werkstation. Met een prijs van rond de €3700,– euro is dat best een hoop geld, ik denk niet dat het duur is, want goed gereedschap kost nu eenmaal geld, vraag maar aan een aannemer wat het verschil is tussen een Parkside circelzaag of één van Festool. En daarbij komt dat als je de hardware tegenover de software zet die je erop zet, dan is de hardware maar een klein deel van de kosten. Als je alleen Revit zou draaien op het werkstation kost dat zo’n €2500,– per jaar, een werkstation gaat 4 jaar mee, dus dat is €10.000,–, dan is die €3700,– ineens maar een klein deel van de totale kosten, en waarschijnlijk heb je naast Revit nog meer draaien (Office, AutoCAD, Enscape, iets van Adobe) en dan gaan de kosten ineens snel richting de €15.000 voor 4 jaar.

Maar goed, ik begrijp ook, zoals ik al zei, dat €3700,– veel geld is en wat als je net begint als ZZP-er of als je student bent en je Revit wil draaien? Ik kreeg naar aanleiding van mijn Do’s & Dont’s van 3 jaar geleden hier al af en toe wat vragen over, dus ik dacht dat het wel een goed idee was om eens te kijken wat je voor minder kunt krijgen en wat je daarvan dan mag verwachten.

Dus hier onder 3 configuraties van werkstations, die volgens de eisen van Autodesk allemaal Revit kunnen draaien. Alle 3 in prijs steeds ongeveer de helft van de voorgaande en met mijn verwachtingen van het werkstation. 

Uiteraard moet ik er wel bij zeggen dat ik de 2 goedkopere werkstations niet zelf heb en het dus niet daadwerkelijk getest heb, dus het is een enschatting die ik maak van de prestaties in Revit. Dus doe zelf ook onderzoek voordat je iets koopt en kom niet bij mij klagen als iets beter of slechter is dan dat ik hier opschrijf. Al hoor ik wel graag wat voor werkstation je hebt en wat jouw ervaringen zijn.

Voordat ik met mijn eigen werkstation begin wil ik nog even melden dat het natuurlijk altijd nog duurder kan. Ik denk dat ik met niet al te veel moeite een werkstation kan maken die €5000,– (of nog veel meer) kost en net wat beter is voor Revit, denk dan aan een Intel Core i9 13900KS en een GeForce RTX 4090 en meer geheugen en dan heb je zomaar €1500,– meer uitgegeven, maar op een gegeven moment kan je je afvragen of dat nog wel zinvol is.

Dus, beginnen bij mijn eigen werkstation die ik inmiddels een paar weken gebruik. Ik heb eigenlijk allemaal voor goede en betrouwbare merken gekozen en hoewel dat natuurlijk noot 100% zekerheid geeft dat alles het blijft doen geeft het toch dat gevoel. Een paar punten die ik wil uitlichten:

Motherboard: ASUS TUF GAMING Z790-PLUS WIFI
Processor: Intel Core i9 13900K
Memory: 64 GB Corsair Vengeance DDR5 6000Mhz (kan nog 2x 32GB bij)
Case: Fractal Design Torrent – Black Solid
Power supply: Seasonic Prime PX-1000
CPU cooler: NZXT Kraken 360 AIO
SSD 1: Samsung 990 Pro 2TB, read: 7450 MB/s, write: 6900 MB/s
SSD 2: Samsung 990 Pro 2TB, read: 7450 MB/s, write: 6900 MB/s
Graphics: ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 TI
Prijs: +/- € 3700,–

Memory: 64Gb en zelfs daarmee liep ik met pointclouds al tegen het max aan. Maar dus ook ruimte ingebouwd om er nog eens 64Gb bij te prikken

Case: eigenlijk ook gewoon omdat het goed en betrouwbaar is en ruimte voldoende ruimte bied voor alles en je ook bekabeling makkelijk kunt wegwerken

Power Supply: Seasonic, gewoon goed en betrouwbaar

CPU cooler: waterkoeling, omdat dit beter alles uit je CPU haalt en NZXT omdat ik die hiervoor ook had en nooit problemen mee gehad heb.

SSD: de Samsung 990 Pro zijn een van de weinige SSD’s met deze snelheid, wat zeker als je local files opslaat in Revit prettig is. 2X 2TB omdat ik graag mijn besturingssysteem en software op een andere SSD heb staan dan data en downloads bijvoorbeeld.

 

Dan een stapje lager. Eigenlijk nog steeds A-merk onderdelen, maar overal net een tandje minder

Motherboard: ASUS PRIME B760-PLUS D4
Processor: Intel Core i7 13700K
Memory: 16 GB Corsair Vengeance LPX DDR4 3600Mhz (kan nog 2x8GB bij)
Case: Fractal Design Focus 2 Black Solid
Power supply: Seasonic B12 BC-750
CPU cooler: Noctua NH-U12S Redux
SSD 1: Samsung 970 EVO Plus 1 TB, read: 3500 MB/s. write: 3300 MB/s
Graphics: ASUS Dual GeForce RTX 3060 OC Edition 8GB GDDR6
Prijs: +/- € 1600,–

Motherboard: Dit is een DDR4 variant (lees een uitleg in mijn vorige post). Wat ouder techniek en dus wat goedkoper, maar ook wat langzamer. Ook hier de mogelijkheid om later extra geheugen toe te voegen als dat nodig blijkt te zijn

CPU: gewoon een model lager, iets langzamer, dus iets goedkoper

Memory: DDR4 moederboard dus ook DDR4 geheugen. Ook hiervoor geld, oudere techniek, dus wat goedkoper en langzamer. Ik ben gelijk een flinke stap terug gegaan, van 64Gb naar 16Gb, wellicht wat te weinig, maar de upgrade mogelijkheid heb je.

Case: zelfde merk maar gewoon een stapje terug in mogelijkheden. Is wat kleiner, dus die CPU koeler uit het eerste station past hier niet in, ook wat minder mogelijkheden om kabels weg te werken.

Power supply: Nog steeds Seasonic, maar iets eenvoudiger. Kabels kan je niet verwijderen, dus je moet ze allemaal ergens in je kast verstoppen en in plaats van 1000 Watt maar 750Watt, prima voor de rest van onderdelen.

CPU cooler: Noctual, omdat dit gewoon goed is en geen water koeling, maar lucht, uitstekend voor de CPU die ik gekozen heb en ik verwacht hier geen enkel probleem mee.

SSD: Niet de Pro versie, dus iets langzamer en dus goedkoper

GPU: Eentje uit een oudere serie en in die serie een stopje lager 60 in plaats van 70. Ruim voldoende voor Revit en ook Enscape zou net moeten kunnen, als je de render qualiteit wat terug schroeft.

Dus, eigenlijk in alles net een stapje minder qua snelheid of in recente technieken

 

En dan de laatste stap. Ik denk dat je hiermee als student bijvoorbeeld best aardig mee kan werken, maar als bedrijf zou ik deze zeker niet aanschaffen. Het zit wel erg op de minimale eisen die Autodesk stelt voor een Revit werkstation en of je dat moet willen als bedrijf? Hier en daar wat onderdelen gekozen van B-merken of van goedkopere series van A-merken.

Motherboard: ASUS PRIME H610M-R D4
Processor: Intel Core i5 13600K
Memory: 16 GB Corsair Vengeance LPX black DDR4 3200Mhz (kan geen extra meer bij)
Case: Antec VSK 3000B-U3/U2
Power supply: Cooler Master Elite NEX White 600
CPU cooler: Stock cooler
SSD 1: WD Blue SN570 1TB, read: 3500 MB/s. write: 3000 MB/s
Graphics: Inno3D GEFORCE GTX 1650 4GB GDDR6
Prijs: +/- € 800,–

Motherboard: Nog steeds ASUS, maar wel echt een eenvoudige variant zonder enig extra. slechts 2 geheugen banken, geen snelle USB-C aansluitingen, geen wifi (al is dat nou niet iets wat je nodig hebt bij een werkstation) geen Bluetooth.

CPU: Nog wel steeds Intel maar weer een stapje lager

Memory: Weer 16Gb, iets langzamer maar geen mogelijkheid om later wat extra erbij te prikken. Mocht je later dus meer geheugen willen dan zal je het helemaal moeten vervangen, zonde.

Case: Dit is echt een budget case. Ik heb deze zelf voor een oude computer en het is echt een budget case. Dun metaal en geen enkel mogelijkhied voor het wegwerken van kabels of het plaatsen van extra fan’s o.i.d.

Power supply: Cooler Master, wat een prima merk is, maar gewoon de goedkope serie zonder extra’s en een lage 80 Plus rating en weer een stapje lichter qua vermogen, 600 Watt dit keer.

CPU cooler: Gewoon wat je van Intel krijgt als je een CPU koopt bij ze. Voldoet prima, maar is niet persé stil.

SSD: Western Digital, ook weer een prima merk, maar de Blue serie is de buget serie.

GPU: Inno3D, eigenlijk geen idee of dit OK is qua merk en service e.d., maar ze zijn gewoon altijd de goedkoopste in de lijst van GPU’s. Het type GPU is echt onderaan de lijst met wat Autodesk voorschrijft. Ik verwacht geen probleem in Revit, al zal de Realistic Representation best traag zijn. Wil je Enscape of TwinMotion dan gaat dat hiermee niet lukken lijkt me.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.