Revit workstation Do’s & Don’ts

Je ziet op de verschillenden kanalen op het internet (forums, twitter, reddit, linkedin) heel vaak voorbij komen wat voor hardware er nodig is voor Revit en daar ook veel verschillende antwoorden op verschijnen.

Als basis zijn de specificaties die Autodesk opgeeft natuurlijk prima, maar dat geeft nogal wat ruimte voor interpretatie afhankelijk van wie je er naar vraagt. Hier onder mijn kijk op dit alles en waarop ik de aanschaf van mijn werkstation heb gebaseerd iets meer dan een jaar geleden.

Processor

Dit zegt Autodesk over Performance specs:

Single- or Multi-Core Intel®, Xeon®, or i-Series processor or AMD® equivalent with SSE2 technology. Highest affordable CPU speed rating recommended.

En hier heb je gelijk een misverstand te pakken. Als je namelijk bij een HP of Dell of welke computerbouwer ook begint over een Workstation, krijg je een Xeon processor, vaak zijn de i-series processors (de i5 or i7) niet eens te krijgen in een Workstation, terwijl Autodesk deze volgens hun eigen specs prima vind. Er wordt gezegd dat een i7 niet zou worden ondersteund bijvoorbeeld, wat dus niet waar is.

Verder is tegenwoordig het uitgangspunt zo veel mogelijk cores op je processor, wat voor veel zaken natuurlijk erg prettig is, maar Revit gebuikt die in de meeste gevallen gewoon niet. Bij het renderen in Revit worden er meer gebruikt, maar wees eerlijk, wie gebruikt nu daadwerkelijk de standaard rendering van Revit in plaats van bijvoorbeeld Enscape of Lumion? En hier komt het tweede regeltje in de specs die Autodesk opgeeft, namelijk de snelste processor die je je kunt veroorloven. Heb je een prosessor met 16 cores dan is vaak de snelheid per core lager.

Als voorbeeld de keuzes die je hebt op de site van één van de grote computer leveranciers:

Het snelste wat ik daar tussen zie staan is 4.1 Ghz op 4 cores. Als ik eerlijk ben is dat eigenlijk nog best OK, maar je ziet ook dat dit ook één van de goedkopere processoren is en ik zou deze altijd kiezen (als ik hieruit zou moeten kiezen) boven de 2700 euro extra kostende 2.3Ghz 18 core processor omdat ik er zeker van ben dat die erg traag is in Revit.

Op dit moment zou ik gaan voor een i9-9900KS, 8 cores op 4.0 Ghz met een turbo naar 5.0 Ghz en als je het aandurft kan je deze standaard altijd op 5.0 Ghz laten draaien maar dat vergt wat kennis en andere hardware qua koeling bijvoorbeeld.

Geheugen

De minimale eisen volgens Autodesk zijn 8Gb met de value optie 16Gb. 8 zou ik nooit doen en 16 is in veel gevallen waarschijnlijk prima maar ga je met gelinkte modellen van leveranciers aan de gang, maak je heel gedetailleerde modellen of gebruik je pointclouds dan is 16Gb zeker niet voldoende en zou ik voor de Performance optie gaan, namelijk 32Gb. Volgens de Revit benchmark op revitforum.org maakt de snelheid van je geheugen erg weinig uit en wegen de kosten niet op tegen de extra performance die je ervan krijgt dus ik zou niet voor exotisch DDR-4 4266 gaan maar lekker voor veilig DDR-4 3200 of 2666 wat een verschil is tussen 500+ euro of +/- 200 voor 32Gb.

Graphische kaart

Ook hiervoor geldt, als je Workstation zegt bij een HP of Dell krijg je een Quadro video kaart, wat een professionele kaart is in tegenstelling tot bijvoorbeeld een GeForce die voor gaming zijn.

Dit zegt Autodesk over Performance specs:

DirectX® 11 capable graphics card with Shader Model 5 and a minimum of 4GB of video memory.

In het verleden werd er verwezen naar een lijst met gecertificeerde videokaarten en drivers in deze specs (zit er voor de specs van 2018 nog in) maar dat doen ze niet meer, dus lijkt elke graphische kaart die aan die specs voldoet goed om Revit te draaien. Ik heb het nog even nagekeken, maar alle DirectX 11 kaarten hebben ook Shader Model 5 en zelfs de goedkoopste moderne kaart is voorzien van DirectX 12 en kaarten van een jaar of 5 oud hebben al DirectX 11, dus dat is niet het probleem. Dan is video geheugen in dit geval waar je naar moet kijken. Voor de goedkoopste Quadro kaart (die je dus normaal in een Workstation krijg) moet je al snel 400 euro neerleggen voor een P1000 kijk je naar een GeForce kaart, die bedoelt zijn om videogames mee te spelen betaal je voor de goedkoopste kaart die aan de specs voldoet, een GeForce 1050Ti, 150 euro.

Dit gezegd hebbende zijn deze kaarten goed om Revit te draaien, ga je aan de slag met bijvoorbeeld Enscape en zeker met VR dan heb je wel wat meer nodig. Omdat eigenlijk alle software voor VR zijn gebaseerd op software voor games is het gebruik van een videokaart die is gemaakt voor games natuurlijk logisch. Ik zou zelf nu voor een RTX 2070 gaan die met ongeveer 450 euro iets meer kost dan de P1000, maar met die P1000 ga je zeker geen VR kunnen draaien. Heb je grote en gedetailleerde modellen dan kan je kijken naar een RTX2080 of zelfs 2080Ti maar die zijn 2 tot 3x zo duur.

Opslag

Dit is tegenwoordig eigenlijk geen vraag meer, een SSD, het liefst met een M.2 aansluiting want dat is het snelst voor de installatie van Windows en Revit. 512 Gb lijkt me voldoende. Eventueel nog extra opslag als dit nodig is in de vorm van een extra SSD of een harddisk.

De rest

De rest van de componenten in je werkstation maken eigenlijk niet zo veel uit hoewel je één en ander natuurlijk wel op elkaar moet afstemmen. Heb je een 2080Ti dan ga je het niet redden met een 400 Watt voeding omdat die alleen al 375 Watt gebruikt en wil je M.2 opslag gebruiken zal je een moederbord moeten hebben die dat ondersteund. Verder natuurlijk minimaal 2 monitoren en een prettige muis. Die muis is wat mij betreft iets dat de gebruiker van de computer moet bepalen en is afhankelijk van zijn of haar voorkeuren. Ik weet in ieder geval dat ik heel ongelukkig wordt van de standaard muizen die je altijd bij HP of Dell krijgt, om maar niet te spreken van pijn in mijn handen.

Conclusie

Alle specs, bevindingen en componenten hier boven hebben er voor mij voor gezorgd dat ik dus geen standaard werkstation heb gekocht bij HP of Dell, maar dat ik deze zelf heb samen gesteld en gebouwd. Uiteraard wil of kan niet iedereen dat, maar als je bijvoorbeeld bij Alternate of Azerty gaat kijken kunnen zij je machine prima voor je in elkaar zetten en hebben ze zelfs diverse machines die ze als ‘standaard’ verkopen of die bij leveranciers als MSI of ASUS vandaan komen (hoewel die wat te veel verlichting hebben voor kantoor doeleinden als je het mij vraagt.

Afwegingen

Maar waarom gaan dan toch veel bedrijven voor een HP of Dell of andere grote speler? Waarschijnlijk service en garantie denk ik. Nu loop ik al een tijdje mee en heb me altijd geïnteresseerd in computer en daar bij een aantal werkgevers ook actief mee bezig gehouden of anders dit vanaf de zijlijn in de gaten gehouden en in de afgelopen 20 jaar heb ik nog nooit een werkstation gehad/gezien die kapot is gegaan omdat er hardware uit viel en zeker niet binnen de 3 jaar waarin je je werkstation afschrijft en mocht je dit risico nog verder willen beperken leg je een extra SSD, voeding en grafische kaart in de kast, zodat je binnen no time weer door kan mocht er één mee stoppen. Hoewel deze standaard componenten meestal gewoon de volgende dag geleverd worden als je ze bij een webshop besteld.

Een andere afweging is standaardisatie en dat begrijp ik aan de ene kant, maar aan de andere kans is een werkstation die je nu koopt bij HP ook anders dan die van een jaar geleden of die van volgend jaar, dus tenzij je er 10 tegelijk koopt zijn ze altijd anders, en je kan er ook 10 tegelijk kopen van een custom machine zodat ze weer allemaal gelijk zijn.

Mijn machine

Deze machine heb ik dus meer dan een jaar geleden gekocht en deze is nog een stuk beter en sneller (voor Revit) dan alles wat je bij HP of Dell kunt kopen. Heb je hier vragen over, stuur me een berichtje.

Motherboard: ASUS PRIME Z370-A
Processor: Intel Core i7-8086K Limited Edition @ 5.0 Ghz
Memory: 32 GB Corsair Vengeance LPX 3200Mhz
Case: Fractal Design Define R6
Power supply: Seasonic Prime Ultra 850W Platinum
CPU cooler: NZXT Kraken X62 AIO
SSD 1: Samsung 970 PRO 512GB M.2
SSD 2: Samsung 860 PRO 512GB SATA
Graphics: ASUS GeForce GTX1070 Ti
Keyboard: RAZER BlackWidow Ultimate
Mouse: Logitech G502
Monitor: 3x Dell UltraSharp U2719D
Camera: Logitech C920 HD Pro

Bookmark the permalink.

Comments are closed.