Tijd voor een nieuwe backup?

Toen ik zo’n beetje 3,5 jaar geleden als ZZP-er aan de slag ging was het eerste dat ik kocht een goede opslag mogelijkheid en backup van mijn projecten, want als er wat gebeurd met je bestanden heb je een groot probleem, niet alleen jij zelf, maar ook je opdrachtgevers.

Dus ik ben toen gegaan voor 2x een NAS, 1 bij mij op kantoor, waar ik op werk en 1 ‘offsite’ bij mijn ouders en elke nacht wordt er data naar de offsite NAS geschreven, dus gaat één van de twee kapot is de data er altijd nog. Later heb ik daar ook nog een USB disk aan gehangen voor een backup waar ik wat makkelijker bij kan om snel iets terug te halen.

Nu inmiddels dus 3,5 jaar verder en alles werkt nog perfect, backup gaat elke dag goed (en dat controleer ik ook af en toe) dus geen probleem.

Nu is de vraag wordt het inmiddels tijd om dit alles te vervangen, garantie is verlopen (al maakt me dat niet uit, ook met garantie ben je gewoon je data kwijt) en alles iets sneller zou prettig zijn. Het voelt vreemd om iets te vervangen wat nog prima werkt, maar neem je het risico dat alles na 3,5 jaar continu draaien er een keer mee stopt en je dus met je backup aan de slag moet om alles weer in orde te maken?

Bookmark the permalink.

Comments are closed.